Praktische informatie

In dit menu vindt u allerhande praktische informatie die u van pas kan komen voor of tijdens uw verblijf op Cuba.

Geldzaken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Op Cuba wordt van twee verschillende munteenheden gebruik gemaakt. De peso Convertible (CUC), die met name door toeristen gebruikt wordt en door in de juiste kringen verkerende Cubanen, en de Peso Cubano (CUP), de nationale munteenheid, die veel minder waard is. In toeristische plaatsen kunt u inmiddels ook vaak met euro’s betalen. Pinautomaten zijn nog niet alom aanwezig op Cuba en bij degene die u wel kunt vinden, kunt u meestal alleen met creditcard pinnen en niet met uw pinpas. Geld wisselen doet u het beste bij banken, omdat bij wisselkantoren gebruik wordt gemaakt van een ongunstiger wisselkoers. U kunt wanneer u naar Cuba gaat het beste veel contant geld in euro’s meenemen.

Bellen

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Bellen naar het thuisfront kan vanuit uw hotel, maar dan zijn de kosten vaak hoog. Beter is het om een telefoonkaart van Etecsa te kopen en gebruik te maken van de telefooncellen van deze maatschappij. De kaarten zijn in pesos en in CUC’s te verkrijgen. Voor internationale gesprekken heeft u de CUC telefoonkaart nodig. In geval van binnenlandse telefoongesprekken kunt u beter de pesos kaart kopen, want deze is veel voordeliger. Bellen met mobiele telefoon gaat niet altijd even gemakkelijk. U kunt het beste voor vertrek bij uw provider informeren naar de mogelijkheden. Het internet is in opkomst op Cuba. Internetcafés zijn niet wijdverbreid en het gebruik van internet in hotels die over internetverbinding beschikken is duur. Etecsa heeft op sommige locaties wel internet beschikbaar, waar u met een kaart voor betaalt. Ook zijn in sommige plaatsen internetwinkels aanwezig waar u tegen betaling van computers gebruik kunt maken.

Gezondheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Inentingen zijn voor een reis naar Cuba niet verplicht, maar DTP en hepatitis A vaccinaties worden wel aangeraden. Kijk voor meer informatie op de website van de LCR. De gezondheidszorg van Cuba is van een goed niveau. Zorgt u wel dat u goed verzekerd bent, want de meeste klinieken waar artsen u naar zullen verwijzen verwachten betaling in contanten en de prijzen zijn niet mild. Neemt u ook de belangrijkste medicijnen mee, want medicijnen zijn op Cuba slecht voorhanden. Omdat op het eiland dengue voorkomt, dient u zich goed tegen muggenbeten te beschermen. Een goed muggenwerend middel is essentieel. Ook bescherming tegen de zon is belangrijk. Zelfs wanneer het bewolkt is, is de zon krachtig en kunt u verbranden. Smeert u zich daarom altijd goed in en draag in de volle zon een hoofddeksel.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Veiligheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Hoewel Cuba een relatief veilige bestemming is, moet u waakzaam zijn voor diefstal en zakkenrollers. Met name op het strand en op donkere plekken moet u extra goed opletten. In het centrum van Havana en Santiago de Cuba kunt u ’s avonds het beste een taxi nemen om problemen te voorkomen. Het wordt afgeraden om lifters mee te nemen en u kunt beter ook niet ingaan op het aanbod van particuliere chauffeurs, die u aan een huurauto willen helpen en deze vervolgens voor u willen besturen.

Overige informatie

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Tot slot nog enkele wetenswaardigheden over Cuba:

  • Het voltage op Cuba bedraagt 110 volt en u dient een wereldstekker of verloopstekkers mee te nemen. Stopcontacten kunnen per hotel verschillen.
  • Hoewel het op Cuba vrijwel altijd warm is, moet u zeker een jasje of trui in uw bagage stoppen. In restaurants en bussen draait de airco op volle toeren en dit maakt het in een t-shirtje vaak onbehaaglijk fris. Langs de noordkust kan de wind ook net het verschil maken tussen lange en korte mouw.
  • Hotelmedewerkers, obers, taxichauffeurs en lokale gidsen krijgen in de meeste gevallen slechts weinig betaald en een fooi is altijd zeer welkom. Over het algemeen geldt dat u 10% bij de prijs kunt optellen. Het geven van een fooi kan overigens de service in een restaurant of hotel aanzienlijk verbeteren.
  • Het is op Cuba verboden militaire objecten te fotograferen en ook musea hanteren vaak specifieke regels voor fotografie. Doet u daarom altijd navraag alvorens u een foto maakt in een museum.
  • Voorzieningen voor rolstoelgebruikers zijn niet goed. Slechts enkele luxe hotels hebben speciale faciliteiten. Ook openbare gebouwen en de infrastructuur zijn niet goed ingesteld op mensen met lichamelijke beperkingen.

Meer reisinformatie

Meer informatie over uw reis naar Cuba: