Santiago de Cuba

Santiago de Cuba is een stad met een rijk verleden; hier begon zowel de Onafhankelijkheidsoorlog als de revolutie.

Santiago de Cuba is na Havana de grootste stad van het eiland en heeft in de 16de eeuw enkele jaren als hoofdstad gefungeerd. De haven behoort lange tijd tot de belangrijkste van het eiland en deze status gaat gepaard met de nodige welvaart. In de 18de eeuw krijgt de stad een belangrijke Franse enclave en in dezelfde periode groeit Santiago de Cuba uit tot een belangrijk slavencentrum. De verschillende culturen die in de stad samen komen, maken van Santiago een centrum met een multiculturele sfeer die ook vandaag de dag nog tot uiting komt met name in de muziek die overal te horen is. Santiago de Cuba ligt overigens in een heuvelachtige omgeving en ook binnen de stad zult u de nodige hoogteverschillen moeten overbruggen. Voordeel hiervan is dat u op diverse plaatsen in de stad wordt getrakteerd op een mooi uitzicht.

Bezienswaardigheden

Het historisch centrum van Santiago de Cuba is klein en overzichtelijk, zodat u het prima te voet kunt verkennen. Het centrum is rondom het Parque Céspedes, het centrale plein, gelegen. Op het plein is de hele dag wat te beleven en neemt u dan ook de tijd om hier om u heen te kijken en het Cubaanse leven te observeren. ’s Middags nemen de muzikanten hun vaste plekjes op het plein in en kunt u, al mensen kijkende, genieten van heerlijke Cubaanse klanken. Aan het Céspedes plein ligt het oudste gebouw van Cuba, Casa de Diego Velázquez, het vroegere woonhuis van de Spaanse gouverneur. Inmiddels is hier het Museo de Ambiente Histórico Cubano, een museum gewijd aan de koloniale geschiedenis van het eiland, gehuisvest. Aan een andere zijde bevindt zich de Catedral de Nuestra Señora de la Asunción. De eerste kerk op deze plek is in 1523 gebouwd, maar door de eeuwen heen is het godshuis meerdere malen door piraten verwoest. Het huidige gebouw dateert van 1852 en is in 1922 grootscheeps gerenoveerd. Toch verkeert de kathedraal niet in al te beste conditie. Desalniettemin is het een prachtig gebouw dat het eerste kerkorgel van Cuba bevat. Ten oosten van het plein bevinden zich twee musea, het Museo Emilio Bacardí Moreau, dat een diverse collectie heeft van schilderijen, wapens, uniformen, mummies en indianenkunst en het Museo de Carnaval waar u de prachtigste kostuums kunt bewonderen en een indrukwekkende rumbashow kunt bijwonen. In de Moncadakazerne is het Museo Histórico 26 de Julio gevestigd. Hier komt u alles te weten over de mislukte aanval van Fidel Castro en de zijnen op de Cuartel Moncanda. In Santiago de Cuba zijn op verschillende plekken beelden opgericht ter ere van belangrijke vrijheidsstrijders als Abel Santamaría en Antonio Maceo. Het Bosque del Héroes, het bos van de helden, is speciaal aangelegd ter ere van iedereen die bijgedragen heeft aan de revolutie. Ook het Plaza de Marta is gewijd aan de vrijheidsstrijders. Zorgt u tijdens een stadswandeling dat u in elk geval ook door de Calle Heridia en de Calle Padre Pico wandelt, want deze straten behoren tot de mooiste van de stad. Buiten het centrum achter de haven bevindt zich het Cementerio Santa Ifigenia, de begraafplaats waar veel bekende, maar ook minder bekende, vrijheidsvechters hun laatste rustplaats gevonden hebben. Het indrukwekkendst is het graf van José Martí.

Uitgaansleven

Santiago de Cuba is de muziekhoofdstad van Cuba. In de stad vindt met carnaval ook de meest uitbundige optocht van het eiland en misschien wel van het gehele Caribische gebied plaats. Uitgaan in Santiago betekent genieten van de lokale dansstijlen; de rumba, de son, de trova en de danzón zijn alom vertegenwoordigd. Verschillende gelegenheden bieden shows aan, waaronder het Cabaret Tropicana Santiago, Ballet Folclórico Cutumba en San Pedro del Mar, dat in het Balcón de Caribe hotel gevestigd is. Liefhebbers van de son, die een wat langzamer ritme kent dan bijvoorbeeld de salsa, kunnen terecht in het Casa de la Trova, dat met name in het weekend zeer druk bezocht wordt. Menig beroemd artiest heeft hier al opgetreden. Andere aanraders zijn Casa de las Tradiciones, El Patio de Artex en El Patio los Dos Abuelos. Voor iets wildere ritmes en vaak een jonger publiek moet u naar Casa de la Musica, Club 300, Disco Santiago of Las Américas. Rond Plaza Dolores zijn allerlei leuke uitgaansgelegenheden te vinden, dus dit plein vormt een goed startpunt voor uw avondje uit in Santiago de Cuba.

Andere plaatsen

Meer plaatsen op Cuba:

Foto’s van Santiago de Cuba

Ligging