Vervoer op Cuba

Wanneer u veel van Cuba wilt zien, moet u een auto huren, want het openbaar vervoer brengt u niet naar de meest afgelegen plekken.

Autohuur

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Autohuur op Cuba is duur en u bent het voordeligst af als u ruim van tevoren via uw touroperator een auto huurt. Bij goede hotels verhuurt men ook vaak auto’s, maar u betaalt dan wel de hoogste prijs. De wegen zijn op Cuba niet allemaal van goede kwaliteit, met name in het westen komen gaten in het wegdek regelmatig voor. Daarbij komt dat auto’s vaak in slechte staat verkeren en lichten bijvoorbeeld niet werken. In het donker rijden kan daarom gevaarlijke situaties opleveren. Tot slot is het verkeer in de steden chaotisch te noemen.

Taxi

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Op Cuba rijden verschillende soorten taxi’s. Het goedkoopst zijn de fietstaxi’s. U kunt zich ook van a naar b verplaatsen door plaats te nemen in een gedeelde taxi. Deze rijden over het algemeen tussen de grotere steden en worden colectivos genoemd. Ze vertrekken pas als alle plaatsen bezet zijn. Officiële staatstaxi’s, Cubataxi’s, zijn een stuk duurder. In steden rijden zogeheten cocotaxi’s, die u herkent aan de gele kleur. Bijzonder zijn de oldtimertaxi’s, die uw reis net dat beetje prettiger maken.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Openbaar vervoer

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Tussen de grote steden en toeristische centra rijden Víazulbussen. Dit zijn moderne en in goede staat verkerende bussen, die echter slechts met lage frequentie rijden. Ga daarom altijd ruim van te voren op pad of reserveer een dag eerder een plaatsje en vraag naar de vertrektijden. Regionale bussen verkeren in veel slechtere staat en gaan langzaam en met regelmaat over slechte wegen. Wanneer u comfortabel wilt reizen is dit niet een aanrader. Wilt u reizen zoals de Cubanen, dan moet u zeker een keer proberen een regionale bus te nemen. Nog avontuurlijker is een reis per trein op Cuba. Treinen zijn oud en rijden zeer onregelmatig. Wilt u toch een poging ondernemen, zorgt u dan dat u zich goed laat informeren. Vraag waar en hoe laat uw trein vertrekt en vooral ook waar u uw ticket kunt kopen. Op Cuba Individual vindt u dienstregelingen en aanvullende informatie over bus- en treinvervoer op Cuba. Tot slot kunt u ook overwegen om u via een binnenlandse vlucht te verplaatsen. Vliegmaatschappijen Cubana en Aerocaribbean verzorgen binnenlandse vluchten tussen de grote steden van Cuba.