Eten en drinken op Cuba

De keuken van Cuba kent een mengeling van invloeden, maar door langdurige schaarste en gebrek aan ervaring is de kwaliteit van het eten in restaurants helaas niet altijd even goed.

Keuken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De traditionele Cubaanse keuken is de cocino criolla, oftewel de creoolse keuken, die bestaat uit voornamelijk Spaanse en Afrikaanse elementen. Hiermee is de Cubaanse keuken duidelijk anders dan de keuken van andere Caribische landen. Hoofdingrediënten zijn rijst, bonen en vlees, hoewel veel Cubanen zelf wegens armoede al lang geen vlees gegeten hebben. Bekende gerechten zijn moros y cristianos, witte rijst met zwarte bonen, en congri, een variant met rode bonen. Ook geliefd is rijst met kip en groenten. Op vrijwel elke menukaart zult u ajiaco criollo aantreffen, een stoofschotel met verschillende groenten, waaronder vaak cassave en zoete aardappel, en rund- of varkensvlees. Echt pittige, kruidige gerechten, zoals u in andere Caribische landen tegenkomt, zult u op Cuba niet gauw voorgeschoteld krijgen. De smaakmakers op Cuba zijn voornamelijk knoflook en ui. Gek genoeg wordt op Cuba weinig vis gegeten. Probeert u wel eens kreeft of langoest. Hoewel u dat wellicht niet zult verwachten van een tropisch eiland als Cuba, heeft het eiland te kampen met een tekort aan verse groenten en fruit. Dit kan voor sommigen een tegenvaller zijn als u zich daar niet van tevoren op instelt. Het zorgt er ook voor dat vegetariërs het moeilijk hebben op Cuba. Vlees vormt van bijna elke maaltijd het hoofdingrediënt en groenten worden maar weinig geserveerd. Nagerechten zijn vaak zeer suikerrijk en beslist de moeite waard. Op straat kunt u bij kraampjes nog typische Cubaanse tussendoortjes halen, zoals een stuk pizza of gevulde broodjes. Alcoholische dranken zijn op Cuba goed en populair. Het land produceert prima bieren en de rum is internationaal bekend, evenals de smakelijke cocktails, met als bekende de Cuba Libre.

Eetgewoonten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In hotels in toeristische gebieden wordt een uitgebreid ontbijt geserveerd. Richting het westen kan het ontbijt wat kariger worden. Tussendoor kunt u op straat een snelle snack kopen en ’s avonds kunt u een uitgebreide maaltijd nuttigen. Porties zijn over het algemeen groot en goed vullend, hoewel de kwaliteit nog wel eens te wensen over laat.

Supermarkten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Grote supermarkten met een uitgebreid assortiment zult u in Cuba niet vinden. Wel zijn er kleinere winkels met meestal een beperkt aanbod. Er zijn verschillende winkels voor betaling met CUC, de convertibele peso, die door toeristen gebruikt dient te worden en de peso, die door de Cubanen zelf gebruikt wordt. Inmiddels kunt u in de grote toeristenplaatsen vaak ook met euro’s betalen. In de meeste steden heeft men ook een markt waar u terecht kunt voor groenten en fruit. Over het algemeen geldt dat de prijzen hoog zijn.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Restaurants

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In de toeristische gebieden wordt de kwaliteit van de restaurants steeds beter, maar nog steeds zult u wel eens teleurgesteld thuis komen na een avond buiten de deur eten. Een aanrader zijn de paladares, particuliere restaurants waar u meestal in een huiselijke setting tegen een vriendelijke prijs een goede maaltijd kunt nuttigen. Vraag wel voordat u bestelt naar de prijzen en onderhandel eventueel. Paladares zijn vaak moeilijk te vinden omdat ze niet mogen adverteren. Informeer ter plekke waar u ze kunt vinden.

Drinkwater

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Officieel is het kraanwater op Cuba drinkbaar, maar het is niet overal van even goede kwaliteit. Om te voorkomen dat u van het water ziek wordt kunt u het beste mineraalwater kopen.

Meer reisinformatie

Meer informatie over uw reis naar Cuba: