Havana

Havana is een bruisende stad met prachtige monumentale gebouwen, maar op veel plekken maakt de plaats ook een zeer desolate indruk.

Havana kent een lange geschiedenis die gekenmerkt wordt door de Spaanse koloniale periode en de neokoloniale Amerikaanse periode. In Habana Vieja vindt u de barokke gebouwen uit de koloniale periode terug. Hoogbouw, luxueuze (moderne) huizen en oldtimers herinneren aan de Amerikaanse periode van de stad. Helaas zijn vele delen van Havana aan verval onderhevig en zult u meer dan eens dichtgetimmerde ramen en gesloten deuren treffen. Zonde, want dat doet afbreuk aan deze verder bruisende en levendige stad.

La Habana Vieja

Het historische centrum van Havana bevindt zich bij de haven, welke ooit tot de grootste ter wereld hoorde. Sinds 1982 staat het op de UNESCO werelderfgoederenlijst en dat is maar goed ook, want het centrum raakte aardig in verval en pas met geld dat vrijkwam na de benoeming tot werelderfgoed zijn restauratiewerkzaamheden begonnen. In La Habana Vieja zijn maar liefst 900 monumentale gebouwen gelegen en er is dan ook genoeg te zien. Ondanks het grote aantal bezienswaardigheden, kunt u het oude centrum prima te voet verkennen en daarvoor heeft u een ochtend of een middag nodig. Goed startpunt is het Plaza de Armas, het oudste plein van de stad. De calle Obispo verbindt dit plein met een ander plein in de stad, het Parque Central, dat u ook als uitgangspunt voor een stadswandeling kunt nemen. Calle Obispo is de drukste winkelstraat van Havana. Op het Plaza de Armas vindt van woensdag tot zaterdag een boekenmarkt plaats. Op één van de hoeken van het plein ligt het Palacio de los Capitanes Generales, dat in 1791 werd gebouwd. Hier hebben decennialang de belangrijkste machthebbers van het eiland gewoond. Nu is in het paleis het Museo de la Ciudad gevestigd. Aan het plein liggen tevens het Palacio de los Condes de Santovenia, tegenwoordig Hotel Santa Isabel en El Templete, een kleine tempel gebouwd ter ere van de stichtingsmis van de stad. De noordzijde van het Plaza de Armas wordt gedomineerd door El Castillo de la Real Fuerza, één van de drie forten van Havana. In het fort kunt u een bezoek brengen aan het Museo de la Cerámica Artística Cubana. Ten westen van het fort ligt het Plaza de la Catedral, waar, zoals de naam al doet vermoeden, zich de kathedraal bevindt. Van de kathedraal is vooral het exterieur prachtig, waarbij de barokke voorgevel meteen in het oog springt. Binnen is de kathedraal een stuk soberder. Het Plaza de la Catedral wordt omgeven door mooie barokke gebouwen, die alle gerestaureerd zijn. Tegenover de kathedraal ligt het Palacio de los Condes de Casa Bayona, het oudste paleis dat aan het plein gelegen is. Het prachtige gebouw huisvest het Museo de Arte Colonial. Als u met uw rug naar het paleis staat vindt u aan de rechterzijde van het plein twee andere paleizen, namelijk het Palacio del Conde Lombillo, uit 1737 en het Palacio de los Marqueses de Arcos uit 1741. In dit laatste paleis vindt u de Taller Experimental de Gráfica, een atelier voor experimentele grafische kunst. Meer kunst kunt u bewonderen in het Centro de Arte Contemporáneo Wilfredo Lam, dat ook aan het plein gelegen is. Bent u toe aan een verfrissing of een goede lunch, dan vindt u op het plein tal van leuke restaurants.

Met het Plaza de Armas en het Plaza de la Catedral heeft u de belangrijkste pleinen en best gepreserveerde stukken van La Habana Vieja gezien. U kunt echter nog richting het zuiden wandelen richting de haven. Aan de Calle Oficios treft u een munten- en parfummuseum en ook het Casa de los Árabes, waar u meer te weten komt over de Arabische cultuur op Cuba. Bent u meer geïnteresseerd in Afrikaanse en Latijns- Amerikaanse cultuur, loopt u dan de Calle Obrapía op, want hier liggen enkele interessante casas, waaronder het Casa de Africa en het Casa de México Benito Juarez. Aan het Plaza de San Fransisco bevindt zich het gelijknamige klooster, dat tot de belangrijkste religieuze gebouwen van de Latijns-Amerikaanse wereld behoort. Nog een mooi plein in de oude stad is het Plaza Vieja met enkele prachtige 18de eeuwse woonhuizen.

Centro Habana

Wanneer u vanaf het Parque central in westelijke richting gaat, loopt u de Centro Habana wijk in. Deze wijk werd in de 19de eeuw aangelegd, maar verkeert over het algemeen in slechtere staat dan La Habana Vieja. De belangrijkste straten zijn de Malecón, de kustboulevard en de Prado ook wel Paseo genoemd, de wandelpromenade waar het goed flaneren is. Langs de Prado liggen mooie villa’s. In Centro Habana bevinden zich enkele interessante musea, waaronder het Museo Nacional de Bellas Artes, het Museo de la Revolución en het Museo Nacional de la Música. Met name het Museo de la Revolución is een aanrader voor een ieder die meer wil weten over de roerige geschiedenis van Cuba.

Overig

Ook in de moderne wijken van Havana is van alles te zien en te beleven. Interessante gebouwen hier dateren van de neokoloniale periode. Daartoe behoren bijvoorbeeld het Hotel Habana Libre en Hotel Nacional. Loopt u beslist ook naar het Plaza de la Revolución, waar een immens groot beeld van Jose Martí onderaan een 138 meter hoge obelisk prijkt. Weten wie Jose Martí is en waarom hij zo’n prominente plek op het plein verdient in de ogen van de Cubanen? Loop dan de obelisk binnen en ontdek meer over deze Cubaanse held. Geen interesse in geschiedenis, loop dan toch naar binnen en neem de lift naar boven om te genieten van het uitzicht over de stad. Aan het plein staan verder diverse overheidsgebouwen, de Biblioteca Nacional José Martí en het Teatro Nacional de Cuba. Verspreid over Havana liggen gebouwen die verbonden zijn met het leven van Ernest Hemingway. U kunt aan georganiseerde excursies deelnemen die u langs de diverse plaatsen brengen, waaronder La Bodeguita el Medio en El Floridita, waar hij zijn cocktails dronk, het Museo Ernest Hemingway en Hotel Ambus Mundos, waar hij enige tijd logeerde.

Uitgaansleven

Bars die populair zijn vanwege hun connectie met Ernest Hemingway zijn uiteraard La Bodeguita el Medio en El Floridita, maar Havana kent legio bars waar u terecht kunt voor een heerlijke cocktail en goede dansgelegenheden zijn ook niet moeilijk te vinden. Gaat u liever een avondje naar het theater, dan zit u in Havana ook goed. Cuba staat bekend om zijn uitstekende dans- en theatergezelschappen. Zij treden op in het Teatro Nacional de Cuba, het Gran Teatro de la Habana, Teatro Amadeo Roldán, Teatro Mella, Teatro Karl Marx en Café Treatro Brecht. In het Teatro Amadeo Roldán worden met name klassieke muziekuitvoeringen gehouden. Gerenommeerde cabaret shows worden opgevoerd in El Gran Palenque, Obbara, Cabaret Nacional, Cabaret Tropicana, Cabaret Parisien en Cabaret Turquino. Voor live muziek kunt u terecht in Café Paris, Café Cantante, Jazz Café of Casa de la Música Dos. Ook in La Zorra y el Cuervo, Habana Libre Tryp (beide jazz) en Gato Tuerto kunt u live optredens verwachten. Het culturele toerisme bureau van Cuba, Paradiso, geeft op haar website een overzicht van wat er tijdens uw vakantie allemaal te zien en te beleven valt op het eiland. Mocht u een uitgave van het gratis Cartelera tijdschrift kunnen bemachtigen, dan vindt u hier ook informatie over culturele evenementen in Havana.

Andere plaatsen

Meer plaatsen op Cuba:

Foto’s van Havana

Populaire accommodaties in Havana

Roc Presidente 7
4 aanbieders
vanaf €1071
Iberostar Parque Central 9
5 aanbieders
vanaf €1229
Gran Caribe Nacional de Cuba 8
3 aanbieders
vanaf €1092

Bekijk alle 10 accommodaties in Havana

Ligging