Cienfuegos

Ondanks het deels industriële karakter van Cienfuegos, wordt de stad wel de parel van het zuiden genoemd en dit heeft het te danken aan het prachtige oude centrum en de rijkdommen in de Punta Gorda wijk.

Cienfuegos is een overzichtelijke stad die is aangelegd volgens het schaakbordpatroon en een duidelijk Franse sfeer ademt. Van oost naar west lopen de avenidas en van noord naar zuid de calles. De zuidelijkste punt van de stad, die op een landtong gelegen is, herbergt Punta Gorda, waar vroeger de rijkste inwoners van Cienfuegos woonden. Helaas zijn niet alle villa’s in Punta Gorda nog in goede staat. Het mooiste gebouw van de wijk is het Palacia del Valle, dat aan het eind van de 19de eeuw is gebouwd en begin 20ste eeuw verder uitgebreid werd. Het paleis vertoont veel verschillende architecturale stijlen. Heerlijk toeven is het op het terras, dat gesierd wordt door drie torentjes die de liefde, de kracht en het geloof uitbeelden. Het terras biedt mooi uitzicht op de stad. Tussen Punta Gorda en het oude centrum van Cienfuegos loopt de Malecón, die overgaat in de Paseo del Prado. Het is een prachtige boulevard, die geflankeerd wordt door diverse 19de eeuwse villa’s. Ook bevinden zich langs de boulevard diverse standbeelden. Wanneer u even de benen wilt strekken of heerlijk mensen wilt kijken, moet u zich naar de Paseo del Prado begeven.

De mooiste gebouwen van het centrum van Cienfuegos liggen aan het stadsplein, het Parque José Martí. Hieromheen bouwden de Fransen in de 19de eeuw de stad. Aan het plein ligt de kathedraal die prachtige gebrandschilderde ramen heeft. Zeer mooi is het Teatro Tomás Terry, dat vernoemd is naar de Venezolaan Tomás Terry die de bouw met een rijkelijke donatie mogelijk maakte. Het interieur van het theater is nog mooier dan het exterieur, met prachtige fresco’s en verguld stucwerk. Naast het theater ligt het Colegio San Lorenzo van rond 1900 en ook aan het plein gelegen is het Palacio Ferrer, dat tegenwoordig het Casa de la Cultura Benjamin Duarte herbergt. Bijzonder is het koepeltje dat u via een gietijzeren trap kunt bereiken en dat u prachtig uitzicht op Cienfuegos verschaft. Binnen vindt u mooie marmeren vloeren. Interessant voor liefhebbers zijn het Museo Histórico Naval, met aandacht voor de ontwikkeling van de scheepvaart, en de Jardin Botánico die meer dan 2000 verschillende plantensoorten telt.

Andere bezienswaardigheden

Meer bezienswaardigheden op Cuba:

Foto’s van Cienfuegos

Ligging